Yemliha Durmaz Menu

Bağlantı adresi:

SPSS DERS 12: ÇOKLU YANIT (BİRDEN FAZLA SEÇENEKLİ SORU) SORULARIN ANALİZİ NASIL YAPILIR?

Merhabalar,

Uzun zamandır ara verdiğim eğitim videolarımıza bir yenisini ekleyerek devam etmeye çalışacağım. Bu eğitim videomuzda birden fazla seçeneği olan soruların verileri spss de istatistiki analizleri nasıl yapılır sorusuna yanıt arayacağız.

Çoklu yanıt ne demektir? Bir soruya birden fazla cevap verilebilen sorulara çoklu yanıtlı sorular denir, bu tarz soruların amacınıza uygun olarak 2 şekilde analizi mevcuttur, ya verilen cevaplar çoklu yanıt olduğundan toplamları %100’ü geçer ifadesi ekleyeceksiniz, yada n ( örneklem hacmi, katılımcı sayısı) sayısı örneklem hacimi geçmektedir ifadesi eklemeniz gerekmektedir.

İyi seyirler.

  • emine

    Hocam merhaba çok teşekkür ederiz öncelikle faydalı anlatımlarınız için. benim bir sorum olacaktı. birden çok seçmeli verilerde aynı anda farklı seçeneklerin oranını nasıl bulabilirz? örnek vereyim hemen: mesela camiler, kiliseler, medreseler… kaç kişinin camiler+medreseler, kaç kişinin medreseler+kiliseler vs olduğunu nasıl analiz edebiliriz?

    • admin

      Merhaba,

      Bunun için çoklu veri analizi videomda frekans analizi ile oranları verdiğimi anlatıyorum…

  • Serap

    Peki hocam bu tarz soruların olduğu bir anketin güvenirliği geçerliliği nasıl hesaplanır

  • uğur

    Merhaba Hocam. Dediğiniz basamakları uyguladım fakat analiz yapmak için crostab ekranını açtığımda sizin çoklu yanıt olarak oluşturduğunuz başında tablo işareti bulunan (24:02’deki) sekme çıkmıyor. sorun ne olabilir? (Önceki basamaklarda hiç sorun yaşamıyorum) SPSS 20.0

    • admin

      Merhaba,

      Değişken türlerini sınıflandırmada hata yapmış olabilir veya add kısmından ekleme yapmamış olabilirsiniz.

  • Ayşe

    Merhaba hocam, sizin dediğiniz yöntemleri izledim. Custom tables’da Değişkenler arası ilişkiyi incelemek istiyorum. Mesela gelir düzeyi ile tercih edilen madde türü arasında ilişki gibi. İnternetten araştırma yapmama rağmen bu konuyla ilgili bilgi paylaşımında bulunan çok az araştırmacı olduğunu gördüm. İlişkiyi incelemem ve tablolaştırmam konusunda önerebileceğiniz yazılı kaynak ya da video var mıdır?

    • admin

      Merhaba Ayşe Hanım,

      İnanın bir kaynak bilgim yok, ama dilerseniz bizden destek alabilirsiniz.

  • ayşe

    merhaba hocam çok acil cevap verirseniz sevinirim. çoklu cevabı olan soruları diğerlerine yaptığım gibi yapıyorum eksili değerler çıkıyor. çoklu cevapları olanların güvenilirliğini nasıl ölçücem . yardımcı olurmusunuz. aynı yolla yapılıyorsa benimki eksili çıkıyor. ne yapmam gerekiyor.

    • admin

      Merhaba,
      çoklu yanıtlarda güvenirlik eksili cıkmasının nedeni değişkenin kategorik olmasıdır. Zaten kategorik değişkenlerde güvenirliğe bakılmaz.

  • Ebru

    Hocam merhaba 5li likert yöntemi ile oluşturulan tutum sorularının bir değişken ile ilişkisi için hangi analizi kullanmamız gerekir?

    • admin

      Merhaba,
      Değişkenlerinize göre değişir. Sürekli ise parametrik veya parametrik olmayan ( dağılımına göre ) grup karşılaştırmaları testleri yapabilir eğer diğer değişkenleriniz de sürekli ise korelasyon analizi ile bakabilirsiniz.

  • Buse

    Merhaba hocam benim sorum kurumdaki göreviniz gibi bir sorunun cevabının şıklı olmaması durumunda nasıl veri girişi yapabiliriz. Katılımcıların kendi cevaplarının yer aldığı bir açık uçlu soru örneğim kurumdaki göreviniz müşteri temsilcisi ya da gişe elemanı gibi

    • admin

      Merhaba,
      Öncelikle bu tarz soruları excele atınız ve tekrarlanan yanıtları kaldırınız, daha sonra tekrarsız yanıtlar kalınca verilen görev türlerine göre gruplama yapınız. Mesela örneğin, hasta bakıcı, muayene görevlisi, acil servis görevlisi gibi gibi görevleri varsa bunları tek bir grup altına “hasta destek çalışanı” şeklinde gruplayabilirsiniz. Bu şekilde tüm değişkenleri birleştirerek 3-4 grup halinde yaparsanız daha rahat olur. Sonrası zaten grupları kodlaması kalıyor 🙂

  • Ayberk

    Yemliha bey, çoklu cevaplı sorular da normalliğe ya da homojenliğe bakılabilir mi? Bakılıyorsa da ne yapılması gerekir. Çok teşekkür ederim şimdiden.

    • admin

      Merhaba,

      Normalliğe bakılmıyor ama eğer anova analizine tabii tutarsanız homojenliğine bakılıyor.

  • Nilgün

    Hocam dört seçenekli normal test tipi veri girişi nasıl yapılır?

  • hacer

    iyi günler Yemliha bey benim anketimde kısa cevaplı açık uçlu soru vardı. bunun spss e girişini string yaparak girdim ama analizini ve yorumlamasını nasıl yapacağımı bilmiyorum yardımcı olursanız sevinirim

    • admin

      Merhaba,
      her yanıtın excele atın ve excelde yenilemeleri kaldır diyin. Daha sonra A’dan Z’ye sıralayınız. Ardından aynı anlama gelen soruları gruplandırıp aynı grubun içerisine atacaksınız. Örneğin: Meslek sordunuz diyelim yanıtlarda öğretmenim, akademisyenim, doktora öğretim görevlisiyim, anaokulu öğretmeniyim diyenler var. Siz bunların hepsini eğitmen diye bir grup oluşturup o grubun içerisine tanımlayabilirsiniz. Daha sonra eğitmen grubuna bir kod verip SPSS’e girebilirsiniz.

  • bilge

    merhaba hocam bir soruda 13 örnek bulunmaktadır. Cevap olarak 3 şıkda birden seçilmektedir hepsi için. Bu nasıl giriş yapılabilir?

  • Musa

    hocam değişkenler önem derecesine göre nasıl sıralanır? ÖRN: destinasyon seçerken aşağıdaki faktörleri önem derecesine göre sıralayınız. eğlenme, dinlenme, rahatlama, sağlık ve diğer lütfen belirtiniz…. gibi

    • admin

      Merhaba,
      her değişkenin yanıtını bir sütun olarak girip values kısmına önem derecelerini kodlamanız lazım.

  • Seher

    Merhaba hocam. Kullandığım ölçekte orada yaşama süresi ile ilgili bir soru var bu veriyi Spss’e nasıl girmem gerekiyor? Numaralandırmadan yapmak doğru mu Type kısmında string seçeneğini seçsem yapılabilir mi?

    • admin

      Merhaba,
      Numaralandırma yapmanız daha uygun. Daha sonra gruplandırma yapabilirsiniz aldığınız yanıtlara göre. Yani hepsini ay cinsinden yazıp daha sonra ay cinsinden gruplandırabilirsiniz.

  • Lütfen yorum yaparken temiz ve anlaşılabilir bir üslup kullanın.