Yemliha Durmaz Menu

Bağlantı adresi:

İSTATİSTİKÇİLERİN İŞ OLANAKLARI

Öncelikle bu başlığı atmamın sebebi daha önce istatistikçilerin iş olanakları adı altında Okan SARIOĞLU‘nun yaptığı araştırmadır. Kendisi benimle verileri paylaşmaktan çekinmediği için kendisine teşekkür ederim. Bu yazımda  Okan’ın yazdığı yazıya ek birkaç şey ekleyeceğim . Bu Araştırma İstatistikçilerin iş olanakları yaklaşık olarak 3 ay boyunca internetteki kariyer platformlarında istatistik,işletme,matematik vb. bölüm mezunlarını arayan 410 adet ilandan derlenmiştir.

 

Araştırmanın Amacı:

  • Özel sektörün istatistikçilerden beklentisi
  • Yeni mezunların iş tecrübesi eksikliğinin dezavantaj düzeyini ortaya çıkarma
  • İstatistikçilerin çalışabileceği sektörlerin dağılımını ortaya koyma

410 tane iş ilanını incelediğimizde aşağıdaki grafikteki sonuç ortaya çıkmaktadır.

1

Grafiği incelediğimizde istatistikçilerin en çok iş olanağı bulduğu sektörlerin başında %20 ile bankacılık sektörü gelmekte ve istenilen ortalama tecrübe 2.1 yıldır. “İlerde bankacılık sektörünce çalışmak isteyen arkadaşlar işletme,iktisat ve ekonometri mezunları ile yarış halince olacaklar” diye Okan beyin sözünü de eklemeden geçemeyeceğim.

Mağazacılık yani parakende sektörü ise %14 ile ikinci sırada ve ortalama istenilen tecrübe yine 2.1 yıl. Genellikle bu sektörün istatistikçi ilanları Mudo, Sarar, Collezione, Koton gibi firmaların ilanlarından oluşmaktadır. Fakat burada da biz istatistikçiler maalesef endüstri mühendisleri ile yarışmamız lazım çünkü genelde ilanları detaylı incelendiğimizde düşük maliyette optimum satış, zararı minimize ederek karı maximum etme , ve genelde optimizasyon problemleri olduğundan endüstri mühendisleri ile yarışmak zorunda kalmamızda çok normal. Daha sonra yazılım %12 ve ardından sigortacılık yaklaşık %10 ile 4. sırada. Yazılım için istenilen ortalama tecrübe 2.2 yıl iken  sigortacılık sektörü için ise 1.7 yıldır. Bizlerle aslında en çok iç içe olan sektörün araştırma&danışmanlık&denetim sektörü olduğunu görmekteyiz. Bu sektörlerdeki ilanlar incelediğimizde hem diğer sektörlere oranla ilanlarında üniversite hayatında en çok öğrendiğimiz SPSS programını daha fazla isteyen bir sektör olması desek yanlış bir cümle kurmuş olmayız. Bu sektörde ki ilan %5 iken istenilen ortalama tecrübe ise 1,2’dir.

2

 

İstatistik iş olanaklarının tecrübe dağılımına daha detaylı baktığımızda ise durum biraz sevindirici diyebiliriz. Çünkü tecrübelerin birikimli yüzdelerine baktığımızda %41’nin 0-1 yıl arası yani aslında tecrübesiz adayları aradıklarını görmekteyiz. Peki 1 yıllık tecrübeyi biz nasıl yapacağız? Aslında burada olaya tecrübeyi yıl bazında değil yeni mezun veya mezun adayı arkadaşlarımız için staj bazında düşünmek daha mantıklı. Grafiği incelediğimizde gördüğünüz üzere sıfır tecrübe isteyen %24. Yani hiç bir yerde staj yapmadıysanız bile ilanların %24’ü tecrübesiz adaylar için uygun durumda. Peki staj yapan adayların kazancı ne oluyor diye soracak olursanız, ortalama 2. sınıftan itibaren staj yapma şansımız olsa ve sadece yazları staj yapabiliyor olsak, ortalama 66 iş günü tecrübesine sahip oluyoruz buda ay’a vurunca ortalama 3 ay’a (tatiller dahil) denk gelmektedir. Bu durumda 3 ay staj yapan bir adayın tecrübesiz adaylara göre 1 yıl daha tecrübeli görülme olasılığı yüksektir. Peki bu işe girme olasılığı ne denli artırıyor diye soracak olursanız %41-%24=%17 daha fazladır diyebiliriz.

Peki İstatistikçiler Hangi Bilgisayar Programlarını Bilmelidirler?

3

Bence en can alıcı asıl nokta burası. İSTATİSTİK iş ilanlarında biz istatistikçilerden istenilen bilgisayar programlama ve uygulamalarına baktığımız zaman SQL,SPSS,SAS,SAP,ACCESS,ORACLE başı çekmekte. Burada asıl sorulması gereken soru ise bence şudur. İstatistik iş ilanlarında bizlerden istenilen programlar bunlar ama BİZLER ÜNİVERSİTE HAYATIMIZDA BU PROGRAMLARIN NEKADARINI ÖĞRENİYORUZ? Bu soruya daha sonra hemen hemen her  istatistik bölümü olan üniversitelerdeki istatistik öğrencilere uyguladığım anketin sonucunu rapor şeklinde sizlerle paylaşacağım.

Grafiğe tekrar döndüğümüzde  görüyoruz ki ilerde özel sektörde çalışmak isteyen her istatistikçi mutlaka ama mutlaka veri tabanını yani SQL’i öğrenmek ZORUNDA.

web sitemde bizlerden en çok istenilen SQL,SPSS programının yanı sıra C# programlama dilinin eğitim videolarını izlemenizi rica ederim tekrardan çünkü gördüğünüz gibi arkadaşlar durum bundan ibaret.

İllere göre istatistik ilanlarına bakacak olursak

4

İlanların %81’i  İstanbuldan, %8’i Ankaradan, %4 İzmir, %2’si Bursa, %1’i Kocaeli şehrindendir. %4’ü ise diğer şehirlerdendir. Buda şunu açıkça söylemek gerek ki ilerde özel sektörde çalışmak isteyen istatistikçi arkadaşlarımız yaşadıkları şehirden uzaklaşmak zorunda kalabilirler. İstanbul’da yaşayanlar için ise durum sevindirici gelebilir ama iş ilanları çok olabilir ama unutmayın rakiplerinizde çok çünkü artık ekmek aslanın ağzında değil midesinde.

Son olarak istatistik ilanlarında en çok istenilen programların başlarında SQL ve SPSS gelmektedir. En çok ilan verilen sektörlerin başında ise Bankacılık,mağazacılık,yazılım,sigortacılık ve araştırma%danışmanlık&denetim gelmektedir. Peki bu sektörlerde ki ilanlarda SQL ve SPSS programı ne denli istenmektedir?

5

En çok iş ilanının olduğu ve en çok istenilen programların çaprazlamasına baktığımızda, araştırma%danışmanlık&denetim  SPSS programı %80 ,SQL ise %20’dir. Bankacılık ise spss bilgisi neredeyse hiç istememektedir SQL ise %100’dür.  Mağazacılık sektöründe ise SPSS %22,2 iken SQL bilgisi %77,8’dir. Sigortacılık sektöründe SPSS %27,3 iken SQL %72,7’dir. Yazılım sektöründe SPSS %7,1 iken SQL %92,9’dur. Yani SPSS en çok Araştırma%Danışmanlık&Denetim sektöründe işimize yaramaktadır.

Kaynak

Yemliha DURMAZ